Hvad er fotografering?

Hvad er fotografering? Hvordan ser det gode fotografi ud? Det er alle gode spørgsmål, som jeg tvivler på man kan finde et endegyldigt svar på. 

Lige meget hvor mange bøger jeg har læst, er jeg ikke kommet  svaret nærmere. Alle fotografer har deres egen måde, at se fotografering, og det gode fotografi på. Jeg har da også skabt mit eget. 

Den måde jeg tænker fotografering på er følgende. Måden hvorpå jeg ser det, er at dele det op i tre kategorier. 

  • Filosofi
  • Komposition
  • Praktik

De tre kategorier udgør selvfølgelig bare mere end tre emner. Lad mig uddybe lidt.

Filosofi handler om hvilke tanker der ligger bag fotografiet. Det er her følelserne, historien og æstetikken kommer til live.  Kort sagt, det er alt det bagvedliggende. Alt det interessante. Alt det der skal vække tanker ved beskueren.

Komposition Det er her man må gøre sig tanker om, hvordan man får kommunikeret historien, følelserne og æstetikken ud til beskueren. Hvordan gør man så det? Det kan gøre ved hjælp af lys, farver, former etc. 

Praktik ligger lidt i ordet. Det er her alt må tage sin form. Hvis man nu ville have silke bløde skyer i et landskabsbillede, hvordan skulle man så gøre det? Hvilken lukketid skal man bruge? Skulle bare bruge en masse dramatik i sit billede, ville det så være en god ide, at tage billedet på en solskinsdag med skyfri himmel, eller en overskyet dag med dramatiske skyer? Alt dette handler om praktiske overvejelser.

Det her er tre hovedkategorier, som jeg mener er en måde hvorpå, man kan skabe sig et overblik. Med udgangspunkt i de tre kategorier kan man gøre den fotografiske process fra ide til billede mere overskuelig. I de forskellige kategorier, er der selvfølgelig meget mere. Her er dybere viden om æstetik, komposition og teknisk viden omkring ens kamera f.eks. 

Som udgangspunkt er det sådan jeg anskuer mine egne billeder, og måden hvorpå jeg analysere dem. Det samme gør sig gældende, når jeg kigger på andres billeder. Det her vil for mig altid være en tilbagevende del af denne blog, og jeg vil så vidt mulig prøve, at tydelig gøre det, når jeg snakker om disse kategoriseringer. 

Copyright © All rights reserved
Kaare Lytsen.
Using Format